ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Ανακατασκευή και Επέκταση του Δημαρχείου του Δήμου Πύλης
ΟΜΑΔΑ: Σπύρος Μούντριχας (εκπρόσωπος), Χρυσάνθη Μπουραζά, Δήμητρα Ραχμανίδου, Βασιλική Δανάη Ρέψη, Βασιλική Μαντέλου
Η κεντρική ιδέα του νέου κτιρίου του Δημαρχείου είναι η δημιουργία ενός δημόσιου και ελεύθερα προσβάσιμου χώρου από όλους που θα γεφυρώνει την υψομετρική διαφορά και θα οργανώνει τις δημόσιες κινήσεις και το πέρασμα προς το ποτάμι, καθώς και τον ευρύτερο χώρο του συγκροτήματος. Οι βασικές χειρονομίες του σχεδιασμού είναι η δημιουργία μιας κλιμακούμενης υπερυψωμένης δημόσιας πλατείας που καταλήγει στο ανώτερο επίπεδο της πόλης και η διαμόρφωση μιας δημόσιας κίνησης που διαπερνά το κτιριακό συγκρότημα και ενώνει την πόλη με το ποτάμι. Προκειμένου να αναδειχθεί το δημόσιο αυτό πέρασμα και να πραγματοποιηθεί η διάβαση κάτω από την γέφυρα στο μεγαλύτερο ύψος αυτής, προτείνεται η κατεδάφιση ενός τμήματος του υπάρχοντος κτιρίου. Ο χώρος ανάμεσα στην υπερυψωμένη πλατεία και στο υφιστάμενο κτήριο στο επίπεδο του ισογείου δημιουργεί μια εσωτερική αυλή. Πρόκειται για έναν διαβαθμισμένο κοινόχρηστο χώρο που συγκεντρώνει όλες τις υπηρεσίες που αφορούν το κοινό.
Το νέο δημαρχείο συγκροτείται από δύο κτιριακούς όγκους. Το υπάρχον διώροφο κτίριο συνδέεται με το νέο, που αποτελείται από δύο σκέλη σε σφηνοειδή μορφή εκ των οποίων το ένα σκέλος αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Η είσοδος γίνεται κεντροβαρικά στον άξονα του δημόσιου χώρου που καταλήγει στην πλατεία του δημαρχείου, του ανατολικού τμήματος του νέου κτιρίου και έχει διπλό ύψος. Στο ισόγειο τμήμα του νέου κτιρίου εκατέρωθεν της εισόδου χωροθετούνται οι λειτουργίες του δημαρχείου που αφορούν συνδιαλλαγή με τους δημότες. Η διάρθρωση των λειτουργιών έγινε με κριτήριο εγγύτητας και εύκολης πρόσβασης με αποτέλεσμα στο νότιο σκέλος της προσθήκης να έχουν τοποθετηθεί οι υπηρεσίες με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα ενώ στο ισόγειο του υφιστάμενου κτηρίου έχουν τοποθετηθεί υπηρεσίας πιο εξιδεικευμένες που δεν αναφέρονται άμεσα στο κοινό. Στο ανατολικό σκέλος του νέου κτιρίου στο ισόγειο, σε άμεση επαφή με την είσοδο έχει τοποθετηθεί η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, με χώρο φουαγιέ. Επιλέχθηκε η τοποθέτηση της αίθουσας αυτής στο ισόγειο, προκειμένου να είναι εύκολα προσβάσιμη από το κοινό και να μπορούν να φιλοξενηθούν και άλλες εκδηλώσεις πέραν της βασικής της λειτουργίας. Στον όροφο, προβλέπεται να αναπτυχθούν οι χώροι που αφορούν στους αιρετούς. Το γραφείο του Δημάρχου τοποθετείται ακριβώς πάνω από την αίθουσα συσκέψεων του δημοτικού συμβουλίου, έχοντας έτσι εύκολη πρόσβαση σε αυτήν μέσω το κεντρικού κλιμακοστασίου. Την λειτουργία του κτιριακού συγκροτήματος ολοκληρώνει ο υπόγειος χώρος που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νέου κτιρίου, όπου συγκεντρώνονται οι βοηθητικές χρήσεις.
Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί πως η ανακατασκευή του υφιστάμενου κτιρίου γίνεται με όρους βιοκλιματικού σχεδιασμού. Ξύλινες περσίδες, υαλοστάσια με φίλτρο ηλιοπροστασίας και επεμβάσεις στην τοιχοποιία προτείνονται με σκοπό να ενισχύσουν το υφιστάμενο κέλυφος και να το συνδέσουν με το νέο.
Όσον αφορά τον περιβάλλοντα χώρο του δημαρχείου, αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Στο ισόγειο μια σφηνοειδής λωρίδα διαπερνά το νέο κτίριο στο σημείο της εισόδου, δημιουργεί την εσωτερική αυλή και καταλήγει στο πλάτωμα με τα πλατάνια. Στο ανώτερο επίπεδο η πρόσβαση γίνεται από τον ισόγειο χώρο μέσω μίας ράμπας, η οποία καταλήγει στο φυτεμένο δώμα. Πρόσβαση στην υπερυψωμένη αυτή πλατεία υπάρχει και από τον δημοτικό δρόμο στο σημείο που αυτός βρίσκεται συνεπίπεδα με το βατό δώμα.
Τέλος, η προσβασιμότητα ΑΜΕΑ σε όλους τους χώρους του κτιριακού συγκροτήματος αποτέλεσε κυρίαρχο στόχο της σύνθεσης. Η κίνηση σε όλους τους χώρους του ισογείου και του περιβάλλοντα χώρου γίνεται ανεμπόδιστα, ενώ η κατακόρυφη κίνηση εσωτερικά και εξωτερικά επιτυγχάνεται μέσω ανελκυστήρα ή ραμπών.